کد تعرفه گمرکی یکی از موضوعات مهم برای ترخیص کالا از گمرک است که هر تاجر و بازرگانی باید پیش از شروع فعالیت خود نسبت به اخذ آن اقدام نماید. در تجارت بین الملل برای شناسایی هر کالا یک کد واحد در نظر گرفته شده است که به این کد، کد تعرفه گمرکی یا HS Code گفته میشود.
این کد از اهمیت بالایی برخوردار است، برای آنکه بتوانید اطلاعات خود را در رابطه با این کد بیشتر کنید، تا پایان مطلب با پست بین المللی پی اس پی همراه باشید.
آنچه در این مطلب می خوانید:
- تعرفه گمرکی چیست؟
- هر کدام از اعداد کد تعرفه گمرکی نشان دهنده چیست؟
- کد تعرفه گمرکی چه کاربردهایی دارد؟
- انواع تعرفه گمرکی
- مراحل دریافت کد تعرفه گمرکی
- اولویت بندی تعرفههای گمرکی
تعرفه گمرکی چیست؟
در تجارت بین الملل تمامی کالاها طبق استانداردی جهانی دسته بندی شدهاند و هر کالا توسط یک کد واحد هشت تا ده رقمی شناسایی میشود که به آن، کد تعرفه کالا یا HS Code گفته میشود. هیچ کالایی در دنیا وجود ندارد که در این طبقه بندی قرار نگیرد یا قابل طبقه بندی نباشد.
کد تعرفه گمرکی بیانکننده کلیه مشخصات و جزئیات کالا میباشد و از اهمیت بالایی برخوردار است. از طریق این کد میتوان متوجه شد که کالا برای واردات به چه مجوزهایی نیاز دارد، حقوق ورودی کالا چقدر است، آیا کالا در دسته کالاهای غیر مجاز و ممنوع قرار میگیرد یا خیر و غیره.
به طور کلی کد تعرفه یک سیستم عملکردی است که فرایند طبقه بندی کالا و محصولات را استاندارد کرده و کنترل و شناسایی این فرایند را آسانتر نموده است.
در هر کشور، کد تعرفه گمرکی کالا در کتابی نوشته شده است و با توجه به قوانین آن کشور برای هر کالا حقوق و عوارض گمرکی در نظر گرفته شده است.
تعیین تعرفه گمرکی در ایران توسط هیئت دولت صورت میگیرد و در ابتدای هر سال اعلام میشود. تعرفههای گمرکی تعیین شده در هیئت دولت لازم است به تصویب و تایید کمیسیون ماده یک درآیند.
گفتنیست، تعرفه گمرکی 1402 نیز مانند سالهای گذشته بهروز و جدید شده است و میتوانید کتاب مقررات صادرات و واردات 1402 را تهیه کنید تا از تعرفه گمرکی انواع کالاها در سال 1402 باخبر شوید.
حتما بخوانید: قبض انبار گمرکی چیست؟
هر کدام از اعداد کد تعرفه گمرکی نشان دهنده چیست؟
هر کدام از اعداد کد تعرفه به موضوعی اشاره میکند.
دو رقم اول این کد اشاره به فصل قرارگیری دارد، لازم به ذکر است که کدهای تعرفه در یک کتاب و به صورت فصل بندی منتشر میشوند.
دو رقم بعدی اشاره به سردستهها دارد و دو رقم دیگر تعیینکننده زیر دستهها است.
به طور اگر کد تعرفه گمرکی 850110 باشد، عدد 85 اشاره به فصل قرارگیری کد تعرفه دارد، عدد 01 سر دسته کد تعرفه را نشان میدهد و عدد 10به زیر دسته اشاره دارد.
کد تعرفه گمرکی چه کاربردهایی دارد؟
همانطور که اشاره شد کد تعرفه یک کد بین المللی است که حقوق ورودی کالا را تعیین کرده همچنین مشخص مینماید که واردات کالا به مجوز نیاز دارد یا خیر.
پروفروما اینویس یکی از مواردی است که در آن از کد تعرفه گمرکی استفاده میشود. در صورتی که کد تعرفه عمدا یا سهوا اشتباه درج شود مجازاتهایی به صورت جریمه برای خریدار که صاحب کالا است، در نظر گرفته میشود. این جریمه میتواند شامل 50 تا 200 درصد ارزش گمرکی کالا باشد.
جمع آوری مالیات داخلی کشور و جمع آوری اطلاعات مربوط به تجارت بین المللی برخی از دیگر کاربردهای این کد است.
حتما بخوانید: اظهارنامه گمرکی چیست؟
انواع تعرفه گمرکی
بر اساس سیاستهای تجاری هر کشور، برای ترخیص کالا از گمرک انواع تعرفه در نظر گرفته شده است. از طریق انواع تعرفه گمرکی میتوان سهم ارزی هر کالا را مشخص نمود. به طور کلی تعرفه به چهار دسته زیر تقسیم میشوند:
1-انواع تعرفه گمرکی از نظر هدف
تعرفههای گمرکی بر اساس هدف به سه دسته تعرفه مالی، حمایتی و ارشادی تقسیم میشود.
تامین مخارج مالی دولت مهمترین هدف در تعرفههای مالی است.
در تعرفههای حمایتی هدف دولت ایجاد شرایط رقابتی برای کالاهای داخلی در مقابل کالاهای وارداتی است.
در تعرفههای ارشادی نیز هدف هدایت تقاضا مصرفکننده از یک محصول به محصول دیگر میباشد.
2-انواع تعرفه گمرکی از نظر مقام وضعکننده
از نظر مقام وضعکننده تعرفهها به دو دسته مستقل و قراردادی تقسیم میشوند.
تعرفه مستقل توسط کشور ذینفع و بر اساس ملاحظات ملی تدوین میشود.
در تعرفههای قراردادی بر اساس قراردادهای دو یا چند جانبه و برای مدت زمانی معین تعیین میشوند، تعرفههای ترجیهی در این دسته قرار میگیرند.
3-انواع تعرفه گمرکی از نظر شکل
تعرفههای گمرکی بر اساس شکل به دو دسته واحد و مرکب تقسیم میشوند.
در تعرفه واحد برای تمامی کالاهای وارداتی و صادراتی ماخذ تعیین میشود. به طور مثال حقوق گمرکی 4 درصدی برای انواع کالا در نظر گرفته میشود.
در تعرفه مرکب انواع مختلف کالاهای وارداتی و صادراتی طبقه بندی شده و برای هر طبقه ماخذی تعیین میشود.
4-انواع تعرفه گمرکی از نظر ماخذ محاسبه
تعرفههای گمرکی بر اساس ماخذ محاسبه به انواع تعرفه ارزشی، ویژه یا مقداری و مختلط یا مرکب تقسیم میشوند.
در تعرفه ارزشی، حقوق ورودی قابل پرداخت، تابعی از ارزش کالای ورودی است و آگاهی از این تعرفه برای انجام تشریفات مربوط به ترخیص کالا از گمرک ضروری است.
در تعرفه ویژه یا مقداری حقوق ورودی قابل پرداخت، تابعی از کمیت محصول است و از ضرب حقوق ورودی در مقدار کالا، حقوق ورودی قابل پرداخت به دست میآید.
در تعرفه مرکب یا مختلط نیز به صورت ترکیبی از دو روش ویژه و ارزشی استفاده میشود.
حتما بخوانید: سامانه epl گمرک چیست؟
مراحل دریافت کد تعرفه گمرکی
برای دریافت کد تعرفه لازم است مراحل زیر را طی کنید:
- وارد سایت irancode.ir شوید.
- روی قسمت درختواره ایران کد در بخش بالای سایت، کلیک کنید.
- وارد بخش درختوارههای بین المللی شوید.
- در این بخش طبقه بندی تعرفه را مشاهده نمایید.
اولویت بندی تعرفههای گمرکی
اولویت بندیهای تعرفه گمرکی با توجه به سیاستهای هر کشور تعیین میشود. به طور کلی اولویت بندیهای مربوط به تعرفه گمرکی به 10 بخش تقسیم میشود.
اولویت اول مربوط به نیازهای گمرکی و کالاهای اساسی میباشد و اولویت آخر نیز به کالاهای لوکس متعلق است که ارز دولتی به این کالا تعلق نمیگیرد.
سود بازرگانی و نرخ ارز دولتی در هر یک از این اولویتها متفاوت است. به طور مثال در اولویت دهم سود بازرگانی به نسبت سود ثبت شده در جداول دو برابر شده است.
کلام آخر
امروزه با توجه به پیچیدگیهای قوانین گمرکی، تجارت بین المللی امری سخت و تخصصی شده و نیاز به تجربه و کسب اطلاعات لازم در این زمینه دارد و بیتوجهی به این قوانین میتواند مشکلات بسیاری را در راه تجارت ایجاد نماید.
شرکت پی اس پی اکسپرس با ارائه خدماتی از قبیل حمل بار هوایی خارجی، ترخیص کالا از گمرک، صادرات و واردات، حواله ارزی، انبارداری و غیره آماده خدمت رسانی به کلیه تجار و بازرگانان عزیز میباشد.
این شرکت با دارا بودن نمایندگی در کشورهای چین، امارات، ترکیه و سوریه و بهرهمندی از نیروهای متخصص امور تجارت شما را سریعتر، آسانتر و مطمئنتر نماید.
ارسال سریع، تحویل Door to Door، پشتیبانی تخصصی، رهگیری آنلاین، اعلام قیمت تمام شده پیش از ثبت سفارش و غیره برخی از مزایایی است که استفاده از خدمات پی اس پی برای شما عزیزان به ارمغان میآورد.
شما عزیزان میتوانید جهت هر گونه مشاوره در زمینه ترخیص کالا از گمرک فرودگاه امام خمینی و دیگر خدمات همچنین ثبت سفارش از طریق راههای ارتباطی زیر با کارشناسان ارتباط برقرار نمایید.
1- اپلیکیشن پست بین المللیPSP
2- وب سایت
3- تماس تلفنی با شماره ۴۲۲۸۱ـ۰۲۱
4- تماس تلفنی با واتساپ به شماره ۰۹۱۰۸۱۶۸۷۶۹
نظرات کاربران