0

آشنایی با اظهارنامه گمرکی و مراحل انجام آن

اظهارنامه گمرکی

اظهارنامه گمرکی یکی از مهم‌ترین اسناد برای شروع امور گمرکی است که هر تاجر و بازرگانی بایستی شناخت کافی از آن داشته باشد و نحوه تکمیل و ثبت آن را بداند. از این سند برای معرفی کالاهای وارداتی یا صادراتی به گمرک استفاده می‌شود. اظهارنامه گمرکی از اهمیت بالایی برخوردار بوده و ترخیص کالا از گمرک بدون ارائه این سند امکان‌پذیر نمی‌باشد. 

با توجه به اهمیت اظهارنامه گمرکی در این مطلب به طور کامل با این سند و مراحل انجام آن آشنا می‌شویم، با ما همراه باشید. 

آنچه در این مطلب می خوانید: 

ترخیص کالا از گمرک

اظهارنامه گمرکی چیست؟

در تمامی کشورها، کالا برای ورود یا خروج از کشور ابتدا وارد گمرک شده و پس از انجام مراحل ترخیص کالا از گمرک خارج می‌شود. در زمان ورود کالا به گمرک، ماموران گمرک هیچ اطلاعی از کالا ندارند و صاحب کالا وظیفه دارد کالای خود را به گمرک معرفی نماید. 

معرفی کالا به گمرک از طریق سندی به نام اظهارنامه گمرکی صورت می‌گیرد. در واقع اظهارنامه گمرکی سندی است که از طریق آن صاحب کالا، تمامی اطلاعات و مشخصات مربوط به کالا را به گمرک ارائه می‌دهد. 

اظهارنامه گمرکی از مهم‌ترین مدارک ترخیص کالا از گمرک بوده و انجام عملیات گمرکی جز در مواردی اندک که در آیین نامه گمرک نوشته شده است، بدون ارئه این سند امکان‌پذیر است. 

بر اساس ماده 59 قانون گمرکی کشور، پذیرش کالا در گمرک تنها با ارائه اظهارنامه امکان‌پذیر است. همچنین برای تخلیه کالا از گمرک و شروع مراحل ترخیص کالا از گمرک ارائه این سند الزامی است. 

ترخیص کالا بدون اظهارنامه از تخلفات گمرکی محسوب می گردد.

به طور کلی اظهارنامه به صورت کتبی ارائه می‌شود حتی در صورتی که کالا مشمول حقوق و عوارض گمرکی نیز نباشد، اظهارنامه بایستی به صورت کتبی ارائه شود. اما در صورتی که واردات غیر تجاری و توسط مسافران صورت گرفته باشد، اظهار شفاهی کافی می‌باشد. 

حتما بخوانید: قبض انبار گمرکی چیست؟

اظهارنامه گمرکی چیست

اظهارنامه توسط چه کسی تکمیل می‌شود؟

صاحب کالا مسئولیت ثبت و تکمیل اظهارنامه گمرکی را بر عهده دارد. در صورتی که نماینده صاحب کالا بخواهد این سند را به گمرک ارائه دهد، لازم است برگه وکالت یا نمایندگی خود را ضمیمه دیگر مدارک نماید. 

همچنین دلال گمرک نیز می‌تواند مراحل ترخیص را انجام نماید. که در این صورت بایستی در کنار سایر مدارک اظهارنامه گمرکی را به گمرک تحویل نماید. 

حتما بخوانید: پته گمرکی چیست؟

مراحل انجام اظهارنامه گمرکی

اما یکی از سوالات مهمی که افراد دپر رابطه با اظهارنامه می‌پرسند این موضوع است که چگونه اظهارنامه گمرکی را ثبت نمایند؟ 

برای تهیه اظهارنامه گمرکی نیازی به مراجعه حضوری به گمرک نبوده و تنها کافیست وارد سامانه EPL به آدرس https://epl.irica.gov.ir/login شوید و اظهارنامه را از طریق این سایت تحویل گمرک دهید. 

شرکتی که کالا را وارد کشور کرده است، بایستی تمام اطلاعات مربوط به کالا و بهای آن را محاسبه نموده و در اظهارنامه وارد نماید. بعد از آن که اظهارنامه توسط گمرک پذیرفته شده، مرحله کنترل آغاز می‌شود. 

ارزیاب وظیفه کنترل را بر عهده دارد، برای کنترل، کالا وارد یکی از مسیرهای گمرکی سبز، زرد و قرمز می‌شوند. پس از پایان ارزیابی، ارزیاب اظهارنامه را امضا می‌نماید. 

پس از اتمام ارزیابی گمرکی و امضا اظهارنامه توسط رئیس سیستم ارزیابی، اظهارنامه به همراه فیش بانک تحویل صندوق داده می‌شود. صندوق‌دار مبلغ فیش را با مبلغ محاسبه شده در اظهارنامه مطابقت داده و در صورت تایید، اطلاعات مندرج در اظهارنامه تکمیل می‌شود. همچنین فیش بانکی از اسناد جدا شده و اقدامات لازم جهت چاپ پروانه گمرکی انجام می‌شود. 

پس از چاپ پروانه مسئول صندوق آن را مهر و امضا نموده و شماره آن را در دفتر مربوطه ثبت می‌کند. سپس پروانه به صاحب کالا ارائه شده و از وی رسیدی دریافت می‌گردد و سایر مراحل ترخیص کالا از گمرک صورت می‌گیرد. 

در صورت مغایرت اظهارنامه با اطلاعات کالا چه می‌شود؟

در صورتی که اطلاعات ثبت شده در اظهارنامه با کالا مغایرت داشته باشد، گمرک با توجه به مقدار تفاوت میان اظهارنامه و کالا، صاحب کالا را جریمه می‌نماید. در صورتی که اظهارکننده کالا با هدف پرداخت عوارض کمتر، از تعرفه‌های دیگری استفاده نماید، گمرک جریمه‌های سنگینی برای وی در نظر می‌گیرد.

حتما بخوانید: تعرفه گمرکی چیست و چه کاربردی دارد؟

مدارک لازم برای ثبت اظهارنامه گمرکی

در زمان ثبت اظهارنامه گمرکی لازم است مدارکی برای اظهار کالا ارائه گردد، برخی از این مدارک عبارتند از:

  • بارنامه 
  • ترخیصیه
  • پکینگ لیست
  • پروفرماو 
  • گواهی مبدا
  • مجوزهای قانونی 
  • بیمه نامه
  • فاکتور
  • کپی کارت بازرگانی 
  • مجوز ثبت سفارش 
  • کاتالوگ و بروشور 
  • وکالتنامه رسمی 
  • پروانه صادراتی 

نمونه فرم اظهارنامه 

در این بخش نمونه‌ای از فرم اظهارنامه آورده شده است که برای انجام مراحل تشریفات گمرکی صاحب کالا یا نماینده وی بایستی آن را تکمیل و همراه با دیگر مدارک ارسال نماید. 

از آنجایی که ارائه اظهارنامه به گمرک با هدف اطلاع رسانی در رابطه با کالا وارد شده است بنابراین در آن اطلاعات بسیاری درج می‌شد. برخی از این اطلاعات عبارتند از: اطلاعات صادرکننده و گیرنده، گمرک مقصد، شماره کوتاژ، مسئول تسویه مالی، ارزش، کشور مبدا و مقصد، شرایط تحویل، محل تخلیه، اطلاعات مالی و بانکی، اقلام، شماره عطف، آخرین کشور مبداء حمل، اظهارکننده/نماینده، هویت و ملیت وسیله حمل در ورود، کد ملیت وسیله حمل در ورود، شرایط تحویل، بسته‌ها و شرح کالا، شماره قلم کالا، تعرفه کالا، کد کشور سازنده، وزن ناخالص، وزن خالص، واحد کالا، ارزش قلم کالا و غیره

نمونه اظهارنامه گمرکی

کلام آخر 

در این مطلب با یکی از دیگر اسناد مهم در ترخیص کالا از گمرک یعنی اظهارنامه گمرکی آشنا شدیم. همانطور که اشاره شد این سند از اهمیت بالایی برخوردار بوده و بدون آن انجام بسیاری از امور گمرکی امکان‌پذیر نمی‌باشد. 

ثبت صحیح اظهارنامه از اهمیت بالایی برخوردار است و در صورت مغایرت میان اطلاعات اظهارنامه و کالا گمرک با توجه به میزان مغایرت صاحب کالا را جریمه می‌نماید. همچنین مراحل ترخیص با مشکلاتی روبه رو خواهد شد. 

در صورتی که با این سند و نحوه ثبت آن همچنین مراحل ترخیص از گمرک آشنا نیستید توصیه می‌کنیم برای ترخیص کالا از گمرک از یک شرکت مطمئن کمک بخواهید. چنین شرکت‌هایی به دلیل بهره‌مندی از ترخیص کاران حرفه‌ای و سابقه بالا در این امر، با تمامی قوانین و مقررات گمرکی آشنا بوده و می‌توانند به سرعت کالای شما را از گمرک ترخیص نمایند. 

پست بین المللی پی اس پی یکی از بهترین شرکت‌ها در زمینه ترخیص کالا از گمرک است که با بهره‌مندی از ترخیص کاران حرفه‌ای و ریل اختصاصی در گمرک فرودگاه امام خمینی، به صورت یک روزه بار مشتریان را از گمرک ترخیص می‌نماید. 

پی اس پی اکسپرس با داشتن نمایندگی در کشورهای چین، امارات، ترکیه و سوریه علاوه بر خدمات ترخیص، آماده خدمت رسانی به کلیه تجار، بازرگانان و شرکت‌های تولیدی و دانش بنیان در زمینه صادرات، واردات، پست بین المللی، حمل هوایی از چین، حمل هوایی از دبی، حمل هوایی از ترکیه و دیگر کشورها، ارسال مدارک به خارج از کشور و غیره می‌باشد. 

سرعت بالا، قیمت مناسب، تحویل Door to Door، سرویس پس کرایه، ترخیص یک روزه از گمرک فرودگاه امام خمینی، پشتیبانی تخصصی و غیره برخی از مزایایی است که استفاده از خدمات پی اس پی برای مشتریان به همراه می‌آورد 

شما می‌توانید جهت هر گونه مشاوره در زمینه ترخیص کالا از گمرک و دیگر خدمات همچنین ثبت سفارش از طریق راه‌های ارتباطی زیر با کارشناسان ارتباط برقرار نمایید. 

1- اپلیکیشن پست بین المللیPSP
2- وب سایت
3- تماس تلفنی با شماره ۴۲۲۸۱ـ۰۲۱
4- تماس تلفنی با واتساپ به شماره ۰۹۱۰۸۱۶۸۷۶۹

نظرات کاربران

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *