جدیدترین مقالات

مهم ترین اسناد بازرگانی بین المللی

مهم ترین اسناد بازرگانی بین المللی
امتیاز دهید

اسناد بازرگانی یکی از مهم‌ترین مدارک در تجارت خارجی هستند و هر تاجر و بازرگانی پیش از آغاز فعالیت‌های تجاری خود لازم است با این اسناد آشنا باشد و نسبت به جمع‌آوری آنها اقدام نماید. در واقع این سندها، شناسنامه کالا بوده و خصوصیات و مشخصات کالا را بیان می‌کنند و هنگام واردات و صادرات بسیار کاربردی هستند. در این مطلب قصد داریم به طور کامل به بررسی اسناد حمل در بازرگانی خارجی بپردازیم و انواع اسناد بازرگانی را معرفی کنیم، با پی اس پی تا انتهای مطلب همراه باشید.

مهم‌ ترین اسناد بازرگانی چیست؟ 

وقتی می‌خواهید با فروشندگان و تامین‌کنندگان خارجی وارد معامله شوید و محصولاتی را از آن‌ها خریداری کرده یا به فروش برسانید، باید اسناد و مدارکی را تهیه کنید که هنگام عقد قرارداد، حمل بار و ترخیص کالا از گمرک بسیار کاربرد دارند و کلیه اطلاعات معامله و کالای موردنظر در آن‌ها ذکر شده است؛ مواردی همچون: پته گمرکی، بارنامه، گواهی مبدأ، ترخیصیه و غیره برخی از مهم‌ترین انواع اسناد بازرگانی هستند که در ادامه مطلب با آن‌ها آشنا می‌شویم:

بارنامه (Bill of landing)

بارنامه (BL) سند مالکیت کالا در حمل و نقل بین المللی است و یکی از اصلی‌ترین اسناد بازرگانی محسوب می‌شود. زمانیکه بار به صورت زمینی، دریایی و یا هوایی حمل شود، باید یکی از انواع بارنامه برای آن صادر گردد. اما چرا بارنامه در سطح جهانی اهمیت دارد؟

  1. نشان‌دهنده ﻗﺮارداد ﺣﻤﻞ اﺳﺖ (Evidence of contract of carriage)
  2. رﺳﯿﺪ ﮐﺎﻻ به‌حساب می‌آید (The receipt of goods)
  3. سند مالکیت کالا است (Document of title to the goods)

لازم به ذکر است، برخی از بارنامه‌ها قابل‌ انتقال هستند اما برخی دیگر این ویژگی را ندارند و معمولاً بر روی آن، عبارت غیرقابل‌انتقال (Non-negotiable) درج می‌شود. همچنین معمولاً این نوع سند در سه نسخه اصل (ORIGINAL) و چند عدد کپی (copy) صادر می‌شود که برای نفرات زیر کاربرد دارند:

  • شرکت حمل‌کننده یا صادر‌کننده (For Carrier)
  • گیرنده کالا (For Consignee)
  • فرستنده کالا (For Shipper)

مهم ترین اسناد بازرگانی بین المللی

گواهی مبدأ

گواهی مبدا (certificate of origin) یکی از دیگر اسناد بازرگانی مهم در سطوح بین‌المللی است. گواهی مبدأ نشان می‌دهد که محصول در چه کشوری تولید شده است و اصالت و اعتبار آن به کجا بارمی‌گردد. همچنین جزء اسنادی است که خریدار برای ترخیص کالا از گمرک به آن نیاز دارد، به همین خاطر در موعد مقرر به همراه سایر اسناد برای خریدار ارسال می‌گردد.

اتاق‌های بازرگانی صنایع و معادن وظیفه صدور این گواهی را عهده‌دار است و در مناطق آزاد سازمان‌های مناطق آزاد اقدام به صدور آن می‌کنند. در کشورمان ثبت درخواست گواهی مبدأ از طریق سامانه صدور گواهی مبدأ صورت می‌گیرد.

گواهی بازرسی کالا

گواهی بازرسی کالا یا گواهی سوریانس سندی است که توسط شرکت‌های بین المللی بازرسی کالا صادر شده و کمیت و کیفیت کالا را مورد بررسی قرار می‌دهد. خریدار از طریق این گواهی اطمینان حاصل می‌نماید که کالا از نظر کمی و کیفی طبق قرارداد ارسال می‌شود. همچنین، صدور گواهی بازرسی ازاین‌جهت حائز اهمیت است که دریافت آن می‌تواند کیفیت محصولات، نحوه صحیح فرایندهای تولید، اصالت فروشنده، استانداردی بودن محصولات و غیره را تضمین کند.

گواهی بازرسی کالا علاوه بر اینکه باعث اطمینان خاطر خریدار می‌شود، از بسیاری از مشکلات جلوگیری می‌نماید. به‌علاوه، گواهی بازرسی کالا انواع گوناگونی دارد؛ بازرسی ممکن است از زمان بسته‌بندی شروع و در حین بسته‌بندی تا موقع بارگیری برای حمل به مقصد ادامه یابد.

درنهایت آنکه بازرسی قبل از حمل، بازرسی حین تولید، بازرسی قیمت، بازرسی اصالت فروشنده، بازرسی استاندارد اجباری برخی از انواع گواهی بازرسی است.

گواهی بازرسی کالا
گواهی بازرسی کالا

ترخیصیه

ترخیصیه که با نام Delivery order نیز شناخته می‌شود، یکی از اسناد بازرگانی است که از طرف شرکت حمل و نقل (فورواردر، کریر) صادر می‌شود. این سند انجام تشریفات گمرکی توسط صاحب کالا بلامانع دانسته و این موضوع را به گمرک اعلام می‌نماید. همچنین، ارائه ترخیصیه (Delivery Order) به اداره گمرک از جمله اسناد و مدارک الزامی است.

نکته قابل توجه این است که ترخیصیه معمولا به صورت الکترونیکی در سامانه EPL صادر می‌شود. اطلاعات مندرج در ترخیصیه متفاوت بوده و از مفاد بارنامه استخراج می‌شود، برخی از این اطلاعات عبارتند از:

  • مشخصات گیرنده
  • شماره بارنامه و تاریخ صدور
  • تعداد و نوع بسته بندی
  • شرح کالا
  • وزن خالص
  • نام مؤسسه حمل ونقل
  • مشخصات وسیله حمل
  • شماره فهرست کل بار

مهم ترین اسناد بازرگانی بین المللی

قبض انبار

سند قبض انبار، تحویل کالا به انبار را تأیید می‌کند و توسط انباردار صادر می‌شود. این سند به‌صورت رسمی توسط سیستم کامپیوتری در گمرکات بزرگ صادر می‌شود و به‌عنوان مدرک رسمی در اختیار صاحب کالا قرار می‌گیرد، تا او بتواند کالا را از گمرک دریافت کند. این سند حاوی اطلاعات خاصی است که در زیر به آن اشاره می‌کنیم:

  • نوع حمل: کشتی دریایی، هواپیما، قطار و یا وسیله حمل دیگر
  • وسیله حمل: نام شرکت یا سازمانی که کالا را حمل می‌کند.
  • صاحب کالا: نام شخص یا شرکتی مالک کالا
  • مرز ورودی: نام مرزی که کالا به آن وارد می‌شود، مانند: مرز هوایی، دریایی یا زمینی
  • تاریخ ورود: تاریخی ورودی به مرز
  • نماینده شرکت: نام نماینده یا وکیلی که شرکت را در مرز ورودی نمایندگی می‌کند.
  • نوع و تعداد بسته‌بندی: نوع بسته‌بندی که کالا در آن قرار دارد (مثلاً جعبه، کیسه، پالت و غیره) و تعداد بسته‌ها
  • وزن ناخالص: وزن کلی کالا به همراه بسته‌بندی و مواد اضافی
  • تاریخ ورود به انبار: تاریخی که کالا وارد انبار شده است.

پروانه سبز گمرکی

بعد از انجام فرایند گمرکی که شامل ارزیابی، ارزش‌گذاری و پرداخت حقوق ورودی کالا می‌شود. سندی به نام پروانه سبز گمرکی صادر می‌شود. این سند، پس از دریافت قبض درآمد یا قبض پرداخت حقوق ورودی کالا، توسط دایره صدور پروانه صادر می‌شود.

صدور این سند به‌عنوان تسویه‌حساب واردکننده با گمرک تلقی می‌شود و نشانگر پایان فرایند ارزیابی کالا در گمرک است. در این حالت واردکننده یا نماینده قانونی اجازه خروج کالا از گمرک را دارا است. همچنین، اطلاعات موجود در پروانه سبز گمرکی عیناً همان اطلاعاتی است که در اظهارنامه وجود دارد.

سیستم اطلاعات از فایل اصلی این اطلاعات را بازیابی کرده و کارشناس مربوطه دستور چاپ پروانه را ارائه می‌دهد. فرم مربوطه با رنگ سبز چاپ می‌شود و دارای برچسب هولوگرام خاصی است که از تقلب و جعل سند جلوگیری می‌کند.

ازاین‌جهت، صاحب کالا پس از دریافت برگ سبز و امضا نهایی آن توسط رئیس سرویس ارزیابی، مجاز به ورود کامیون به محوطه گمرکی از درب خروج می‌شود و پس از انجام امور مربوط به انبار و صدور بیجک انبار، کالا را از گمرک خارج می‌کند.

درصورتی‌که ارزش کالا کم باشد یا کالا همراه مسافر باشد، گمرک به‌جای پروانه سبز، پته تجاری یا مسافری صادر می‌کند. این سند برای تسهیل در فرایند ارزیابی و انجام تشریفات گمرکی استفاده می‌شود و بعضی از اسناد خاص که در حالت عادی برای ترخیص کالا الزامی هستند، در این حالت لازم نیست.

پروفرما

پروفرما اینویس یا پیش‌فاکتور سندی است که واردکننده کالا به‌منظور انجام اقدامات اولیه مراحل واردات کالا از فروشنده تقاضا می‌کند، در این سند اطلاعات گوناگونی از قبیل مشخصات کالا، مشخصات فروشنده و خریدار، مشخصات بسته‌بندی و غیره درج می‌شود.

ارزیابی شرایط فروشنده توسط وارد‌کننده کالا، دریافت تسهیلات ارزی و انتقال وجه، دریافت مجوزهای ضروری ترخیص کالا، ثبت سفارش کالا در سامانه تجارت، برآورد هزینه‌های واردات کالا برخی از کاربردهای پروفرما است.

شماره و تاریخ پروفرما، نام و آدرس کامل فروشنده و خریدار، مقدار و تعداد کالا، وزن کالا، قیمت کالا، مبدأ و مقصد نهایی کالا، مشخصات بسته‌بندی، کشور و کارخانه تولید‌کننده، زمان و وسیله تحویل کالا، نحوه پرداخت وجه کالا، مهلت اعتبار پیش‌فاکتور، و … برخی از اطلاعاتی است که در پروفرما ثبت می‌شود.

پروفرما اینویس
پروفرما اینویس

پکینگ لیست

پکینگ لیست یکی از دیگر اسناد بازرگانی است که در آن اطلاعات مهم صادراتی یا وارداتی ذکر می‌شود فروشنده کالا وظیفه تهیه این سند را دارد و از طریق آن اطلاعات ارسال کالا تضمین می‌شود. در زبان فارسی معادل Packing list لیست یا صورت عدل بندی ذکر شده است. به‌علاوه، برگه بسته‌بندی، لیست حمل و نقل، برگه تحویل، صورت‌حساب بسته برخی از دیگر نام‌های پکینگ لیست است.

نام و آدرس کامل فروشنده، نام، آدرس، تلفن و فکس خریدار، نام و آدرس گیرنده یا دریافت‌کننده کالا، کشور و محل بارگیری محموله و تخلیه، شماره و تاریخ صدور فاکتور، شماره LC (در صورت خرید با اعتبار اسنادی)، نوع پرداخت نقدی یا اعتبار اسنادی، وزن خالص کالا، وزن ناخالص کالاها، شماره قرارداد، شماره کانتینر، شرح کالا، تعداد کالا، شماره یا علامت بسته، ابعاد کالا و بسته‌ها، مشخصات فنی و ملاحظات و غیره برخی از اطلاعاتی است که در پکینگ لیست درج می‌گردد.

کلام آخر 

در این مطلب با مهم‌ترین اسناد بازرگانی آشنا شدیم. به‌طورکلی تجارت بین الملل امری پیچیده بوده و مستلزم رعایت قوانین و مقررات و ارائه اسناد و مدارک گوناگونی است. بی‌توجهی به قوانین تجارت و کوتاهی در ارائه مدارک، مراحل تجارت را با مشکل روبه‌رو کرده و مسیر تجارت را ناهموار خواهد کرد؛ بنابراین بسیار مهم است که انجام امور تجارت توسط افراد حرفه‌ای و متخصص صورت گیرد.

پست بین المللی پی اس پی اکسپرس یکی از شرکت‌های پیشرو در زمینه حمل و نقل بین المللی است که با داشتن کارشناسان حرفه‌ای و سال‌ها سابقه در این صنعت مراحل تجارت را برای تجار و بازرگانان عزیز کشورمان بسیار هموارتر نموده است.

این مجموعه خدمات گوناگونی را در حوزه تجارت ارائه می‌دهد. حمل بار هوایی، دریایی و زمینی، واردات کالا از چین دبی و ترکیه، صادرات به سوریه، ترخیص کالا از گمرک، پرداخت ارزی، انبارداری و غیره برخی از خدمات ارائه شده در پی اس پی است.

اگر به دنبال راهی مطمئن برای انجام امور حمل و ترخیص کالا هستید، می‌توانید از طریق شماره 02142281 با کارشناسان ما تماس بگیرید و در این زمینه مشورت کنید و یا اپلیکیشن psp را دانلود و نصب کنید.

سوالات متداول

اسناد بازرگانی بین الملل را نام ببرید.

بارنامه (Bill of landing)
ترخیصیه (Delivery order)
پروفرما (proforma invoice)
پکینگ لیست (packing list)
قبض انبار (Warehouse Receipt)
گواهی بازرسی کالا (Certificate of inspection)
پروانه سبز گمرکی

نظرات کاربران

اشتراک در
اطلاع از
guest
4 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
عماد حسینی
عماد حسینی
6 ماه قبل

عاااالی بود

کارشناس psp
پاسخ به  عماد حسینی
6 ماه قبل

خوشحالیم که این مقاله براتون مفید بوده

کیان
کیان
2 ماه قبل

بسیار استفاده کردم. ساده و دقیق بود

سارا ملاقدیمی
پاسخ به  کیان
1 ماه قبل

ممنون از نظر شما

LinkedIn_logo_initials.png
لینکدین

ما را دنبال کنید

تلگرام

ما را دنبال کنید

اینستاگرام

ما را دنبال کنید

درباره ما

پی اس پی اکسپرس، یکی از بهترین شرکت های پست بین المللی در ایران است که با داشتن نمایندگی‌های فعال در چین، ترکیه، امارات و سوریه آماده خدمت رسانی به کلیه واردکنندگان و صادرکنندگان در زمینه حمل سریع بین المللی هوایی، ترخیص، واردات، صادرات و غیره است. 

تماس با ما

© کپی بخش یا کل هر کدام از مطالب پی اس پی اکسپرس ممنوع است